”HELSINKI – ITSENÄISEN SUOMEN PÄÄKAUPUNKI”

Helsinki-Seuran perinteinen syksyn luentosarjan pidettiin keskiviikkoisin 17.10.–28.11.2018 kello 17:00 Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa (Rauhankatu 17).

17.10. Keisarillista perintöä Helsingissä, erikoistutkija Martti Helminen
24.10. ”Pro Helsingfors” – Eliel Saarisen asemakaava 1918, professori Vilhelm Helander
31.10. Sisällissodasta sovintoon – kukkarovallasta kansanvaltaan, FT Kati Katajisto
7.11. Kuninkaanlinnoja ja kerrostaloasuntoja, Helsingin ensimmäiset diplomaattiedustustot, tutkija Janne Ridanpää
14.11. ”20-luvun huvitteleva Helsinki”, FT Mikko-Olavi Seppälä
21.11. Uusia suunnitelmia, uutta arkkitehtuuria, FT Timo Tuomi
28.11. Saksalainen Helsinki vuonna 1918, FT Marjaliisa ja professori Seppo Hentilä

Pro-Finlandia näyttely 22.2.

Vuoden ensimmäinen jäsentapahtuma suuntautui Pro-Finlandia-näyttelyyn. Kansallisarkistoon. Kyseessä oli viimeinen neljän näyttelyn sarjasta, jolla Kansallisarkisto osallistui Suomen sata vuotisen itsenäisyyden juhlallisuuksiin. Näyttelyn näkökulmana on itsenäisen Suomen suhde Venäjään, Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Oppaanamme toimi tutkija Pertti Hakala. Osallistujia oli mukana kymmeniä.

Eduskuntatalo 5.3.

Helsinki-Seuran jäsenet tutustuivat hiljattain kunnostettuun Eduskuntataloon maanantaina 5.3. Näimme entisöityjä ja ehostettuja tiloja sekä Eduskunnan taideteoksia. Mukaan mahtui 80 kiinnostunutta jäsentä. Vierailu oli jäsenille maksuton.

Marmoripalatsi 12.3.

Seuramme sai tilaisuuden harvinaiseen vierailuun Kaivopuistossa sijaitsevaan ja Senaatti kiinteistöjen hallinnoimaan Marmoripalatsiin. Eliel Saarisen piirtämä rakennus valmistui vuonna 1918 alun perin yksityiskodiksi. Marmoripalatsi on historiansa aikana kokenut monta erilaista vaihetta. Siellä on toiminut muun muassa Helsingin hovioikeus ja viimeksi työtuomioistuin. Vuodesta 2013 rakennus on ollut tyhjillään ja myynnissä. Taloon pääsi tutustumaan reilu 40 jäsentä.

Kaartin kasarmi, Gornyi Dubnjakin muistomerkki ja luento torstaina 12.4.

Huhtikuisena iltana tutustuimme Kaartinkaupungin kasarmiin, jossa majuri Marko Maaluoto Pääesikunnan henkilöstöosastolta kertoi Kaartin kasarmin historiallisten rakennusten vaiheista ja Helsingin sotilaallisesta tilanteesta keväällä 1918. Ulkopuolella nähtävillä oli myös Gornyi Dubnjakin muistomerkki. Mukaan mahtui noin 50 kiinnostunutta jäsentä.

Vuosikokous ja -esitelmä Kansallisarkistossa keskiviikkona 25.4.

Helsinki-Seuran vuosikokous pidettiin tänä vuonna Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa. Vuosikokouksen jälkeen ohjelmassa oli vuosikokousesitelmä, jonka meille piti Viron suurlähettiläs Margus Laidre. Helsinki-Seura halusi näin juhlistaa osaltaan naapurimaamme 100-vuotisjuhlavuotta. Tilaisuus on kaikille avoin ja se ei luonnollisesti vaadi ilmoittautumista. Itse esitelmä alkaa klo 17.15 ja se pidetään samoin kuin vuosikokous, Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa. Kuulijoita oli paikalla muutama kymmen.