Helsinki-seuran vierailusta Senaatti-kiinteistöt vieraana

30.5.2018 klo 16.30 Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Juha Lemström kertoi ”Mitä kiinteistöjä valtio myy ja miksi?” Paikalle oli saapunut 10 Helsinki-Seuran jäsentä.

Lemström esitti valtion kiinteistöjen historian lyhyesti näin: 1811 Intendentinkonttori; 1865 Yleisten rakennusten ylihallitus, 1936 Rakennushallitus, 1995 Valtion kiinteistölaitos. Nyt Senaatti-kiinteistöt hallitsee 9300 rakennusta, kiinteistöistä n. puolet on puolustuslaitoksen käytössä ja n. 500 kpl on suojeltuja.

Valtionhallinnossa tavoitellaan tehokkaampaa tilankäyttöä ja kun olemassa olevaa tilamitoitusta n. 30m2/hlö tiivistetään n. 20m2/hlö jää tiloja tyhjilleen. Tyhjät ja vajaakäyttöiset kohteet myydään kokonaan pois. Sama koskee puolustuslaitosta, vankienhoitoa yms. Tiloja kunnostetaan, tehostetaan ja tarpeettomat myydään pois – tai puretaan.

Seuran jäseniä on viime aikoina askarruttaneet kiinteistöt kuten Marmorilinna, Aleksanterin teatteri, ja Kaartin maneesi. Näiden kohteiden kanssa toimintatapa on sama kuin muidenkin: kiinteistö pidetään, jos sille on käyttöä. Siis, jotta Aleksanterin teatteri säilyisi valtiolla, tulee jonkin ministeriön osoittaa sille varoja. Ja jotta esim. Sotamuseo saataisiin Kaartin maneesiin, tulee jonkin ministeriön osoittaa varat museon rakentamiseen ja käyttöön.

Rakennushistoriaselvitysten laatiminen ennen korjaushankkeita ja myyntitilanteita on rakennuttajilla jo vakiintunut käytännöksi. Viime vuosina selvityksiä on tehty myös laajemmista kokonaisuuksista, jolloin käytetään mm. termiä kulttuuriympäristöselvitys. Muita arvokohteita koskevia raportteja ovat mm. konservointikertomukset, työmaadokumentoinnit ja korjaus- tai restaurointiraportit.

Laaditut selvitykset ovat vapaasti luettavissa senaatin nettisivuilta. Melko mykistävää tavaraa!

Tilaisuus loppui klo 18.00 ja paikalla olleet jäsenet olivat vaikuttuneita kuulemastaan ja näkemästään.

Kiitos Lemströmille ja Senaatti-kiinteistöille.

Jukka Kosonen