Hautausmaalla liikkuminen merkitsee aikamatkaa menneeseen. Historiasta kiinnostuneelle vainajien viimeinen leposija tarjoaa, paitsi esteettistä elämystä, jatkuvaa uuden oppimista.

Toimin oppaana ja tässä ominaisuudessa käyn silloin tällöin ryhmän kanssa Hietaniemen hautausmaalla. Kuten tunnettua, siellä on viimeisen leposijansa saanut moni koko maamme ja etenkin Helsingin kehitykseen ja kulttuurielämään suuresti vaikuttanut henkilö. Eräs tällainen henkilö on Hietaniemen vanhalla hautausmaalla lepäävä arkkitehti Carl Ludvig Engel (1778 -1840). Ilman häntä meillä ei tänään olisi Senaatintoria ympäröiviä kauniita monumentaalirakennuksia. Ei myöskään olisi upeata Merikasarmia tai Kansalliskirjastoa, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme.

Saksalaisen Engelin vaikutus pääkaupunkimme luomiseen on kiistaton, unohtamatta tietenkään hänen lukuisia muita töitään ympäri maata.

Engelin perhehaudan ääressä surettaa, ettei hautapaasien tekstiä enää pysty lukemaan. Hautahan koostuu viidestä massiivisesta paadesta, jokaisella perheenjäsenellä omansa. Koska kivet lisäksi ovat lappeellaan ja teksti aikanaan on kirjoitettu niiden ylöspäin suuntautuvalle sivulle, on käytävältä katsottuna aivan mahdoton nähdä, mitä niissä joskus on lukenut. Nykyisellään paadet ovat käytännössä anonyymeja.

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin arvo maallemme ja etenkin meille helsinkiläisille on mittaamaton. Siksi olisi tärkeätä, että jokin taho pääkaupungissamme tarttuisi toimeen ja hoitaisi hautapaasien tekstit kuntoon. Engel on sen ansainnut.

Margit Karjala, Helsinki-Seuran johtokunnan jäsen

engel_hauta

C. L. Engelin ja hänen perheensä hauta Hietaniemen hautausmaalla

Yksi kommentti julkaisussa “Arkkitehti C.L. Engelin hauta

  1. Merja Salo

    Nyt kun olen lukenut Jukka Viikilän kirjan Akvarelleja Engelin kaupungista olen aivan samaa mieltä hautamuistomerkkien kunnostamisesta. Vaikuttavasta ja todella upeasta
    ympäristöstämme saamme kiittää Engeliä. Toisaalta suurmiesten tai naisten haudoista ei pidetä enää huolta. Mistä on kysymys? Esimerkiksi Sylvi Kekkosen hauta on todella vaatimaton. Hän oli sentään Kekkosen vaimo ja kirjallisesti lahjakas henkilö.

    Edit
    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *